Zlatá Koruna

A Krumlov környékét bemutató oldalak sorát a városhoz legközelebb eső műemlékkel, Zlatá korunával kezdjük. A térképen egy kis falu csupán, ám fekvése és környezete miatt akár úticélunk is lehet. Egyrészt a helyi magánpanziókban viszonylag olcsón lehet szállást kapni, másrészt itt található egész Csehország egyik legértékesebb gótikus emléke, a Zlatá Koruna-i kolostor. A hely egyben a vizitúrázók egyik központja is, a Vltava-parti kempingben nyaranta százak, ezrek élvezik az esti tábortűznél száradó ruhák mellett elfogyasztott söröket.

Egy nemrég felújított fahídon átgördülve érkezünk Zlatá Korunába, ebbe a kicsiny faluba, melyben azonban a csehországi gótikus építészet egyik gyöngyszemére bukkanunk: egy, az utóbbi években fokozatosan és mára már csaknem teljes egészében felújított cisztercita kolostorra és egykori apátságra, valamint a hozzá tartozó épületegyüttesre, melynek az egykori helyi serfőzde is a része.

A cisztercita-rendi kolostort II. Premysl Ottokár alapította 1263-ban, és 1420-ig élte fénykorát, amikor a husziták kirabolták és felgyújtották. A széthordott javakat sohasem sikerült visszaszerezni. 1785-ben a kolostor működését újra megszüntették, a XIX. században pedig ipari célokra használták épületeit. Ma a folyamatos helyrehozásoknak köszönhetően ismét csodálatos látványt nyújt, és felhívjuk figyelmüket a különlegesen berendezett, hangulatos kis antikváriumra is, amely a főbejárat melletti kapualjban van. A gótikus Szűzmária Mennybemenetele temploma egész Csehország legnagyobb ilyen szakrális épülete. Legenda vagy sem, a legtöbb cseh útikönyv mindenesetre tényként emlegeti: a kolostorban őrízték Krisztus töviskoronájának egy tüskéjét, erre utal a hely eredeti neve, melyet ma már csak kevesen ismernek: Svatá Trnová Koruna (Monasterium Sanctae Spineae Coronae), azaz Szent-Tövis Korona. A kolostort csak a XVI. századtól nevezték Arany Koronának, az itt felhalmozott kincsek miatt. Egy másik történet pedig egyenesen arról szól, hogy Noé bárkájának deszkapallóit őrízték itt – a helyiek egyébként még ma is hinni vélik, hogy a kolostor környékén a husziták elől menekülő papok mesés kincseket ástak el...

A kis település egyik kedvelt vendéglátóipari helye a Terasz (Terasa), a felfelé vezető úton jobbfelé egy hatalmas fakapu mögött, nyitvatartása kiszámíthatatlan, de általában délután és este fogadnak vendégeket. Az egykori malom és melléképületeinek kertjében esténként gyertyafény és grill-ételek, nyaranta koncertek és színházi előadások teszik teljessé az élvezetet.

A környék szebbnél-szebb kirándulásokra csábít, ezek között a legismertebb úticél a Vltava völgyén keresztül megközelíthető Divčí kámen nevet viselő kiterjedt várrom, illetve a Kleť hegy 1084 méter magas csúcsa. Mindkettőről szó lesz majd rovatunkban.

zlatakoruna_KUKAC_worldonline_PONT_cz, www.zlatakoruna.cz