Hétköznapi kulturizmus

A „hétköznapi” kultúrára szomjazók számára a hagyományosnak mondható intézmények a következők: a városi mozi (amióta a közeli České Budějovicében megnyitották a multiplexeket, alig van néző: és ha legalább hét igaz mozirajongó nem jön össze a vetítésre, az előadás az ott ácsorgók legnagyobb sajnálatára elmarad), a befogadóként működő Városi Színház (Městské divadlo) és a forgószínpados szabadtéri színház (Otáčivé hlediště). A kulturális programokról havi kiadványból (KUK), plakátokról és szórólapokon tájékozódhatunk, de a főtéren található Információs centrumban cseh, német és angol nyelvű prospektusok is beszerezhetőek az év legfontosabb eseményeiről.

A városban található két antikvárium, változó kínálattal: az egyik elsősorban a külföldi turisták igényeit elégíti ki, a másik szemmel láthatóan a helyieket szolgálja. Ennek megfelelő az elhelyezkedésük is: előbbi a forgalmas Dlouhá utcában található, utóbbi pedig egy eldugott utcácskában, tulajdonosa nem is akarta, hogy reklámozzuk. A város legjobb könyvesboltja a Horní utcában található, szemben azzal a lépcsővel, amely a Szt. Vitus templomhoz visz felfelé.

Ugyancsak a városka mindennapos kulturális életéhez tartozik a két CD-bolt, amelyek közül az egyik a könnyűzene híveit és a borok gyűjtőit várja, a másik pedig a klasszikus zene és a jazz szerelmeseit kényezteti, de rendkívül ízléses pólók is vásárolhatók itt – közöttük a KrumLove egyedi tervezésű darabjai. A boltok a Bárbály-híd egy-egy oldalánál találhatók.

A Schiele-centrum kétségkívül a város kulturális életének egyik központja: a kilencvenes években született ötlet, amely egy regionális, kortárs és modern művészeteket bemutató létesítmény megvalósítását tűzte ki, viszonylag hamar realizálódott. Az együttműködés fő résztvevői Ausztria, Csehország, a német Hessen tartomány és külön örömünkre Magyarország. Hogy miért a név? Nos, ennek több oka is van: a festő édesanyja ebben a városkában született, ő maga pedig többször is idemenekült a nagyvárosi Bécs forgatagából, barátai és Klimt egy volt modellje, Wally társaságában. Schiele nagyon szerette a kisvárost, sok időt töltött a Latrán-negyed akkori kis kávéházának, a Finknek teraszán. Ám a helyi polgárok nemigen fogadták el különcségeit, így aztán nem tudott megállapodni itt sem. Az akkori korszellemet ismerve egyébként nincs min csodálkozni: elsősorban akkor háborodtak fel a helyi (kis)polgár lakosok, amikor az immár világhírű festő kiskorú leányaikat hívta meg műtermébe, aktfestészete alanyául. Ennek pedig még manapság sem örülnének a szülők... Schiele krumlovi tartózkodása alatt elsősorban azonban tájképeket festett, olyan hírességeket, mint a Házak és háztetők Krumau környékén vagy a Halott város. De az itt lefestett motívumok több későbbi képéről is visszaköszönnek. Utolsó ismert képe a városról az Öreg címeres házak, 1917-ből.

A központot 1993-ban adták át, az első kiállítást novemberben nyitották meg, természetesen Egon Schiele munkáiból (akvarellek). A Schiele-centrum az egykori sörgyár épület-együttesét kapta meg a várostól. A régi épületek egy 1929-es átépítés során nyerték el ma is látható formájukat, a serfőzdét 1949-ben zárták be véglegesen, és egészen 1991-ig raktárak, üzemi étkezde, közfürdő és egyéb furcsaságok működtek falai között. A legfelső emeleten van a festő életét bemutató kiállítás, a többi teremben pedig az azóta eltelt időszakban olyan művészek alkotásait láthatta a Nagyérdemű, mint Kolář, Čapek, Troup, Mucha, Švankmajer, Picasso, Klimt, Kokoschka, Ernst, Dalí, hogy csak a legnagyobbakat említsük!

Híres a krumlovi kerámia-műhely is, amelyet a Vencel-pincék labirintusaiban alakítottak ki (Galerie Václavské sklepy, kastélyudvar). Évente rendezik itt meg a nagyszabású, nemzetközi kerámia-kiállítást, amelynek alkotói a hazai mesterek és külföldi vendégeik.

A Krumlovi Malom épületének földszintjén közepes árfekvésű teraszos és belső étterem-söröző, aukciós galéria, elegánsabb étterem működik, ugyanitt találjuk meg a földszinten a város legnagyobb régiségboltját is. Az emeleten egy kisebb technikai múzeum régi motorkerékpárokkal, automobilokkal és repülő alkalmatosságokkal, valamint közvetlen a malomkerék fölött egy zenés bár kapott helyet.