Krumlove 

Barangolások

Mielőtt elindulnánk...

Český Krumlov Budapesttől 420, Bécstől 220, Prágától 170, Passautól 110 km-re fekszik, a Vltava-völgy kettős kanyarulatában. Megközelítése České Budějovice irányából a 3-as főúton Dolní Dvořiště felé, ahol Kamenný Újezd után jobbra kell fordulni. Ausztria felől a Gmünd-České Velenice vagy a Wullovitz-Dolní Dvořiště határátkelőhelyekről érhető el. A várost északról a Blanskói erdők (Blanský les, 900-1100m) hegyvidéke, délről a Šumava keleti lankái határolják.

Az autóval érkezők számára fontos figyelmeztetés, hogy a parkolás a város csaknem minden külső pontján lehetséges, ám ezek fizető-parkolók – ingyen csak a külváros egyes utcáiban találunk, elvétve, szabad helyeket. Nem árt figyelni arra sem, hogy sok utcában a nappali fizető-parkolók este 19 órától reggel 8 óráig a parkoló-kártyával rendelkező helyiek számára vannak fenntartva! Ugyanakkor senkinek sem javasoljuk az ingyenes parkolás megkockáztatását még fél órára sem, mert az errefelé „cipőcskék”-nek becézett kerékbilincsek hamarabb kerülnek rá autónkra, mint ahogy egy pohár sört elfogyasztanánk valamelyik kiskocsmában...

A magyarok elsősorban Ausztria felől szokták megközelíteni a várost, ami időben is rövidebb, mint Szlovákián keresztül érkezni, és mindenképpen egyszerűbb annak, aki nem ismeri az utóbbi útvonalat. Amiért mégis ajánljuk, az éppen a Morva- és Csehország déli részén átvezető kisebb utak menti táj szépsége.

Sajnos, a Prága – Český Krumlov szakasz (kb. 170 km, 3-as vagy 4-es főút) legtöbbször nehezen járható a nagy forgalom miatt, és a közeljövőben csak a helyenként már megkezdett autópálya szakaszos bővítését tervezik. A gyakorlat mindenesetre azt mutatja, hogy Prága felől érdemesebb a 4-es úton elindulni (Písek városán keresztül), mert itt többnyire kisebb a forgalom. Az utazásra azonban két-három órát mindenképpen rá kell szánni, ráadásul hétvégenként vagy ködös időben, no meg télvíz idején számos baleset is nehezíti a közlekedést.

A kisvárost Prága felől egyenes járaton csak autóbusszal lehet megközelíteni, vonattal České Budějovicén át kell szállni, és az utazás igen hosszadalmas (Az útvonaltól függően mindkét közlekedési eszközzel átlagosan 3-3 és fél óra). Mi elsősorban a kiválóan működő és olcsó cseh luxusbusz-társaság, a Student Agency szolgáltatásait ajánljuk, amelynek jellegzetes sárga buszai valóban kényelmes utazást jelentenek, és a menetidő mindössze 2 óra 45 perc.