Klet'

A városhoz közeli látnivalók egyike a Kleť-csúcs, amely egyben a krumloviak talán legkedveltebb kiránduló-célpontja. Az 1083 méter magas hegy a környék erdeinek (Blanské lesy) legmagasabb pontja, és itt található Csehország legrégebbi, kőből épült torony-kilátója (1825-ben épült, 38 méter magas), amelyről nem csupán a környékre és a cseh tájra nyílik lenyűgöző kilátás: tiszta időben jól látni még az Alpok vonulatát is! A kilátót 2009-ben teljes egészében felújították. A kilátó aljában található hamisítatlan „menedékház-kocsma” valamivel elegánsabb étterem lett, de a terasz most is igazi „csehes hangulatot” áraszt, Eggenberg sörrel, török kávéval és virslivel, sült krumplival vagy fokhagymalevessel. Odabenn elegánsabb környezet és számos kiváló étel is várja a vendégeket.

Ugyancsak a csúcson található Csehország egyik leghíresebb csillagvizsgálója (1957-ben építették, 1972-ben kibővítették), amely a kijelölt időpontokban a nyilvánosság számára is megtekinthető. A harmadik épület a hegyen a 172 méter magas tévétorony, amely már messziről jelzi az erre járóknak, hogy közelednek Krumlov városához.

A hegycsúcs több oldalról is megközelíthető: Holubov irányából a kraslicei autósparkolótól indul az 1732 méter hosszan vezető libegő (9-17 óráig óránként jár, de csak szezonban), amely 1961 óta működik. Fölfelé mindenképpen ezt ajánlom, bár az ülőkék egyszemélyesek, így a kisgyermeket ölbe kell venni, a nagyobbak esetében pedig a bátorság a lényeg. De remek sétát tehetünk a csúcsra Zlatá Koruna irányából is, a sárga vagy a piros turistajelzés mentén. Az út egyes szakaszai nagyon meredekek, ezért csak gyakorlottabb kirándulók vágjanak neki. Hossza oda-vissza kb. 14 km.