Krumlove 

Fesztiválok

Az Ötszirmú Rózsa Ünnepe (Slavnosti pětilisté růže): kétségkívül a város leglátványosabb fesztiválja. A karnevál-tradíció az Eggenbergekig nyúlik vissza, akik Velence mintájára rendezték meg először: reneszánsz hangulat három napig, minden év júniusában, a napforduló utáni első hétvégén.


Kamarazenei fesztivál (Festival komorní hudby): ez volt a legelső fesztivál Krumlovban, a Musica Bohemica együttessel együttműködve alapították. A rendezvények többségét a kastély termeiben rendezik, június végén – július elején.


Zongorafesztivál (Klavírní festival): a kastély Maszkabál-termében rendezik évente, Európa- vagy világszerte ismert nagyságokkal és szépreményű ifjú tehetségekkel, júliusban.


A Régi Zene Fesztiválja (Festival staré hudby): a koncertek többségén eredeti hangszereket és a korabeli előadásmódot tiszteletben tartó zenekarokat láthat és hallhat a Nagyérdemű. A fesztivált június végén tartják.


Organum hydraulicum (orgonafesztivál): július végén rendezett koncertek, Krumlovon kívül a környék városkáiban is (Vyšší Brod, Zlatá Koruna). A „Vltava mentén” zajló fesztivál megpróbálja kihasználni a dél-csehországi templomok híres orgonái nyújtotta lehetőségeket. A zenei repertoár a barokktól egészen napjainkig terjed. A nézők között sokan vannak, akik helyszínről-helyszínre vándorolva, kellemes kirándulásokkal kötik össze a rendkívüli zenei élményt.


Nemzetközi Zenei Fesztivál (Mezinárodní hudební festival): klasszikus zenék a reneszánsztól napjainkig, augusztusban, lenyűgöző helyszíneken.


Nyárvégi Jazz (Jazz na konci léta), nemzetközi és cseh jazz-koncertek sorozata, kávézókban, kocsmákban és nagytermekben, a műfaj minden változatával, augusztustól novemberig, általában hétvégente.


Ekofilm – filmfesztivál a természet kedvelőinek és védelmezőinek, október elején.


Passió-játékok (Pašijové hry), a viszonylag közeli Hořice na Šumavě városkájában rendezik, 1816 óta! A szabadtéri amfiteátrum a színtere az egyik legrégibb rendezésű passió-játéknak, 1895-97 között itt készült az első cseh játékfilm.