Krumlove 

Családcsalogató

Český Krumlov és környéke számos érdekes programot kínál a családdal érkezők számára is. Ez azért fontos, mert a kisebb gyermekek számára a városnézés – ha mégoly szép is a hely – hamar unalmassá válik, és ilyenkor sokaknak okoz fejtörést, mihez is kezdjenek. Ha a gyerekek már mindent megkaptak (fagyi, üdítő, apró ajándék), gyakran tanácstalanok a szülők – merre tovább? Nos, Krumlovban nem kell attól tartani, hogy gyermekeik (legyenek kicsik vagy nagyobbak) unatkozni fognak! A másutt már ismertetett, elsősorban felnőtteknek szóló, de a kisebbek számára is érdekes programokon kívül (kirándulások, csónakázás, vártorony) most olyan, kifejezetten gyermekeknek való lehetőségekre szeretnénk felhívni figyelmüket, amelyeknek köszönhetően nem csupán Önöknek, de gyermekeik számára is feledhetetlen emlék lesz a városban eltöltött időszak.

Itt szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy Csehországban európai viszonylatban is nagyon sok a háziállat, elsősorban kutyák és macskák – így aztán a házi kedvencükkel érkező családok is jól fogják érezni magukat. Csaknem minden étterembe és kiskocsmába beengedik az ebeket, és a legtöbb panzióban is lesz alkalmuk elszállásolni őket. De térjünk vissza a gyermekekhez!

Játszóterek

Az elmúlt két évben három új játszótér is épült a városban, amelyek mindegyike modern, ízléses és praktikus. Az egyik a halastó mellett található (Horní brána), így ez elsősorban azok számára érdekes, akik nem csupán egy-két napot töltenek a városban és eljutnak a központon kívül eső helyekre is, vagy ezen a környéken szállnak meg. A város halastava egyébként télen-nyáron kedvelt célpontja a krumloviaknak. Nyaranta fürdőhely is (vizének tisztaságát rendszeresen ellenőrzik) a már említett játszótérrel, amelyet igen bölcsen a tóparti étterem-fogadó mellett helyeztek el, télen pedig a korcsolyázók és a hokisok számára nyújt remek terepet, ha az időjárás is úgy akarja. A legnagyobb játszótér a város központi részén található, a Beneš-híd mellett, a Vltava partjánál. Természetesen itt is van étterem, mégpedig a játszótérre néző terasszal, és külön terület a kisebb illetve nagyobb gyerekeknek.

Meseház

(Pohádkový dům, Dlouhá 29, bejárat a Radniční utca felől) – A három szinten összesen 200 történelmi bábot és díszletet mutatnak be, tematikus elrendezésben. Az első emelet egyik termében a gyermekek bábszínházat is játszhatnak eredeti fabábokkal, a padlástéren pedig csodálatos, régi díszletek és bábok tekinthetők meg, korhű jelenetekbe rendezve. A bábokat egyebek között a prágai Nemzeti Múzeumból kölcsönözték. A Meseház vezetéssel is megtekinthető. Ne hagyják ki – felejthetetlen élmény lesz gyermekeiknek (is)!

Marionett-múzeum

(Latrán 6.) – Az egykori Szent Jocodus templom épületében berendezett kiállításon régi cseh marionett-bábok láthatók, valamint egy, a XIX. század második feléből megmaradt komplett marionett-színház kápráztatja el a gyerekeket. Ugyancsak itt látható egy barokk bábszínház díszletekkel, a gyűjteményt mai bábkészítők mesterdarabjai egészítik ki. Szezonban a Don Giovanni, a Varázsfuvola és az Orfeusz és Euridiké c. operák bábelőadásait is megtekinthetik az érdeklődők.

Kínzóeszközök Múzeuma

(Expozice útrpného práva a mučících nástrojů, nám. Svornosti 1.) – A mintegy 400 nm-nyi területen az egykori kínzóeszközöket élethű viaszfigurák társaságában helyezték el, a látogatókat hangeffektusok is rémisztgetik. Ennél már csak az audiovizuális jelenetek keltenek nagyobb félelmet, amelyeken boszorkányégetés és kivégzés látható és hallható. A múzeum megtekintését elsősorban nagyobb gyermekeknek ajánljuk.

Viaszfigurák Múzeuma

(Wax-museum, Expozice voskových figur, Kájovská 68.) – A világszerte jól ismert műfaj krumlovi változata egy újonnan helyreállított, reneszánsz épületben található, a főtér alatt. A pincében berendezett területen a szokásos személyek élethű viaszfigurái mellett a cseh történelem alakjai, valamint alkimista műhely, középkori mesterségek ábrázolása és egy régi fogadó korhű belseje is látható. A Kínzóeszközök és a Viaszfigurák Múzeumába kedvezményes áron kombinált belépő is váltható.

Régi motorkerékpárok múzeuma

(Museum historických motocyklů, Široká 80.) – Ez a kiállítás ma a Krumlovi Malom vendéglátóhely emeletén található (a földszinten ma vendéglő üzemel), és elsősorban a fiúk érdeklődésére tarthat számot. Régi, világhírű motorkerékpárok felújított darabjai láthatóak itt, valamint a motorozással kapcsolatos eszközök, ruhák és képek.

Gyermek- és ifjúsági ház

(Dům dětí a mládeže, DDM, Linecká 67.) – az intézmény működése ugyan elsősorban a helyi gyermekeknek szól (szakkörök, nyári táborok stb.), de a városban tartott nagyobb ünnepségek idejére is rendszeresen szerveznek gyermekprogramokat, és az épület mellett egy közlekedési tanpálya is található, ahol a kerékpározó gyermekek és szülők mellett a rádió-távirányítású autómodellek szerelmesei is gyakran randevúznak.

A felsorolt látnivalókon kívül a város több éttermében és kávézójában rendeztek be gyermeksarkokat, és a Horní utcai könyvesbolt hátsó részében (a híres cseh gyermekkönyvek hatalmas és gazdag kínálatú szobájában) egy kis író-olvasó rész van a legkisebb látogatóknak. A Dvořák Hotel melletti, a Vltava partjára vezető kis utca (Na ostrově) sarkánál egy Mackó-bolt található, ahol gyermekek és gyűjtők egyaránt örömüket lelik majd. A városban számos olyan üzlet van, amelyben ízléses játékokat lehet kapni – elsősorban a fából készült retro-játékokra hívjuk fel figyelmüket, de a híres cseh rajz- és bábfilmfigurákkal (Kisvakond, Spejbl és Hurvínek, Moha és Páfrány, Rumcájsz) is sok helyen találkozhatunk.