Krumlove 

Kultúra

Český Krumlov a régió egyik legizgalmasabb kulturális központja, emellett igazi fesztiválváros is. Gyakorlatilag az egész turistaszezon idején tartanak az egymásba érő rendezvények: van itt középkori zenei és kézműves-hét, zongorafesztivál, jazz-napok és még számtalan kulturális esemény, tavasztól őszig.

A Schiele-centrum kétségkívül a város kulturális életének kiemelkedő helyszíne: a kilencvenes években született ötlet, amely egy regionális, kortárs és modern művészeteket bemutató létesítmény megvalósítását tűzte ki, viszonylag hamar realizálódott. Az együttműködés fő résztvevői Ausztria, Csehország, a német Hessen tartomány és Magyarország. A híres osztrák festő édesanyja ebben a városkában született, ő maga pedig többször is idemenekült a nagyvárosi Bécs forgatagából. A központot 1993-ban adták át, az első kiállítást novemberben nyitották meg, természetesen Egon Schiele munkáiból (akvarellek). A Schiele-centrum az egykori sörgyár épület-együttesét kapta meg a várostól. A régi épületek egy 1929-es átépítés során nyerték el ma is látható formájukat. A legfelső emeleten van a festő életét bemutató kiállítás, a többi teremben pedig az azóta eltelt időszakban olyan művészek alkotásait láthatta a Nagyérdemű, mint Kolář, Čapek, Troup, Mucha, Švankmajer, Picasso, Klimt, Kokoschka, Ernst, Dalí, hogy csak a legnagyobbakat említsük!

Híres a krumlovi kerámia-műhely is, amelyet a Vencel-pincék labirintusaiban alakítottak ki (Galerie Václavské sklepy, kastélyudvar). Évente rendezik itt meg a nagyszabású, nemzetközi kerámia-kiállítást, amelynek alkotói a hazai mesterek és külföldi vendégeik.

A Krumlovi Malom épületének földszintjén közepes árfekvésű teraszos és belső étterem-söröző, aukciós galéria, elegánsabb étterem működik, ugyanitt találjuk meg a földszinten a város legnagyobb régiségboltját is. Az emeleten egy kisebb technikai múzeum régi motorkerékpárokkal, automobilokkal és repülő alkalmatosságokkal, valamint közvetlen a malomkerék fölött egy zenés bár kapott helyet.

A „hétköznapi” kultúrára szomjazók számára a hagyományosnak mondható intézmények a következők: a városi mozi, a befogadóként működő Városi Színház (Městské divadlo) és a forgó nézőteres(!) szabadtéri színház (Otáčivé hlediště). A kulturális programokról havi kiadványból, plakátokról és szórólapokon tájékozódhatunk, de a főtéren található Információs centrumban cseh, német és angol nyelvű prospektusok is beszerezhetőek az év legfontosabb eseményeiről.

A városban található két antikvárium, változó kínálattal: az egyik elsősorban a külföldi turisták igényeit elégíti ki, míg a másik inkább a helyieket szolgálja. Ugyancsak a városka mindennapos kulturális életéhez tartozik a két CD-bolt, amelyek közül az egyik a könnyűzene híveit és a borok gyűjtőit várja, a másik pedig a klasszikus zene és a jazz szerelmeseit kényezteti.