Krumlove 

... a városról

Český Krumlov az a város, amelyet mindenképpen meg kell látogatnia a Csehországba utazónak – az ember megnézhet róla tucatnyi képet, olvashat oldalakat minden egyes házáról, de a személyes élményt nem pótolja semmi. Eme különleges fekvésű, az osztrák határhoz közel található bájos kisvárosba azonban nem érdemes egy-két napra „leruccanni” Prágából – a hely mindenképpen megér legalábbis egy hosszabb hétvégét!

Český Krumlov (560m tszf., 14.000 lakos) a Šumavából eredő Vltava (Moldva) folyó kettős kanyarulatában épült kisváros, mégpedig alighanem a legszebb Csehországban, jóllehet e címre még számos „vetélytársa” pályázik – véleményünk szerint mindhiába. Český Krumlov ugyanis különleges fekvésének és épen maradt régi városmagjának köszönhetően azonnal elbűvöli a látogatót, és higgyék el, nem érdemes ellenállni a csábításnak. Ahhoz pedig, hogy a város környékét is alaposabban megismerjük, hogy eljussunk Dél-Csehország legszebb vidékeire, s közben a természet szépségeit is élvezni tudjuk, egy hétre is szükségünk lehet.

Český Krumlov neve nem ismeretlen Magyarországon, évről-évre egyre több magyar látogatja. Aki már járt itt, alighanem ugyanúgy visszakívánkozik ide, mint mondjuk Prágába. A városban ugyanis csaknem mindenki talál valami kedvére valót: romantikus, középkori hangulatot árasztó éttermeket, ódon utcákat, sejtelmes épületeket, gigantikus várkastélyt, horgászparadicsomot, és nem utolsósorban csodálatos természeti környezetet, amely a vízitúrázók számára is ideális terep. Csehország lévén természetesen nem hiányozhat a helyi sörgyár, valamint a múzeumok és a galériák sem. Úgy is mondhatjuk, hogy a városka és környéke a magyar turisták számára földrajzi közelségét tekintve valóban egyedülálló vonzerejű látványosság, amilyet másutt alig találunk ilyen „összeállításban”.

Végül néhány adat a régióról: Dél-Csehország „fővárosa” České Budějovice, a terület Németországgal és Ausztriával határos. Területe 10 056 km², ami Csehország egészének mintegy 12,8 %-a. Tengerszint feletti magassága általában 4-600 méter, legmagasabb pontja a sumavai Plechý csúcsa (1378m), legalacsonyabb az orlicei gát (350m). Lakóinak száma több mint 600.000, egy négyzetkilométerre jutó 62 lakosával azonban így is az ország legritkábban lakott területének számít.